Kotivalkaisu nyt 274 €! Lue lisää ja varaa aika>

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

Raskaus ja suun terveys – Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

 

Raskaana olevan mielessä pyörii usein monia askarruttavia kysymyksiä suun terveydestä ja raskauden vaikutuksesta hampaiden hyvinvointiin. Suurin ja yleisin kysymys on: “Vaikuttaako raskauteni hampaideni terveyteen?”

Kyllä vaikuttaa: esimerkiksi hormonivaihtelut ja aamupahoinvointi voivat olla haitallisia hampaille. Onneksi nämä ongelmat ovat melko yleisiä, eivätkä kovinkaan vakavia. Suurta huolta ei siis ole, mutta yritämme parhaamme mukaan alla vastata useimmiten meiltä kysyttyihin kysymyksiin.

Viekö vauva hampaani?

Ei vie. Tämä on urbaani legenda, joka vieläkin mietityttää monia. Lapsi ei ota kehittyessään hampaidensa rakennusaineeksi mitään pois äidin hampaista.

Voinko käydä hammaslääkärillä raskaana ollessani?

Laajoja korjaustoimenpiteitä hammaslääkärissä kannattaa raskauden aikana välttää. Suu on parasta hoitaa kuntoon jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Jos suuremmalle hoidolle on tarvetta, se kannattaa tehdä keskikolmanneksella. Ensimmäisellä kolmanneksella voidaan tehdä perustarkastus ja ehkäiseviä hoitoja, mutta usein pahoinvointi voi estää hammaslääkärissä käyntiä. Viimeisellä kolmanneksella taas hammaslääkärin tuolissa istuminen voi olla epämukavaa vauvan painaessa sisäelimiä tai verisuonia, jonka takia hoitoa yleensä vältetään. Tarvittaessa akuutit ongelmat on mahdollista hoitaa koko raskauden ajan.

Onko puudutuksesta haittaa vauvalle?

Ei ole, hammaslääkärikäynnin aikana suu voidaan puuduttaa aivan kuten tavallisestikin.

Onko minun turvallista käydä röntgenkuvassa?

Hampaista otettavissa röntgenkuvissa säteilyn määrä on erittäin pieni, eikä säteily kohdistu vatsaan tai sikiöön. Röntgenkuvia suun alueelta on siis turvallista ottaa myös raskauden aikana, mikäli hammaslääkäri kokee sen tarpeelliseksi. Koska tärkeintä on aina tulevan äidin ja lapsen hyvinvointi, röntgenkuvantamista kuitenkin vältetään ellei se ole välttämätöntä hoidon onnistumisen kannalta.

Ovatko hampaiden terveyteen käytettävät lääkitykset turvallisia?

Useimmat hampaiden vuoksi käytettävät lääkkeet ovat turvallisia myös raskauden aikana, mutta joidenkin antibioottien ja kipulääkkeiden käyttöä rajoitetaan. Varmista aina lääkkeiden turvallisuus lääkäriltäsi, ja muista mainita raskaudestasi lääkkeitä saadessasi.

Minkälaisia ongelmia raskaus voi suussa aiheuttaa?

Raskaana ollessa kehon hormonitoiminta muuttuu, ja syljen pH-arvo laskee eli suu happamoituu. Happamoituminen voi alentaa syljen korjaavaa tehoa, ja aiheuttaa reikiintymistä. Lasta odottaessa usein myös nautittujen välipalojen määrä kasvaa, jolloin suu altistuu useammin happohyökkäyksille.

Aamupahoinvointi ja oksentelu altistavat suun vatsahapoille ja lisäävät kulumisen eli eroosionriskiä. Raskauden lopulla ja imettämisen aikana myös suussa kasvavien haitallisten bakteerien määrä lisääntyy.

Olemassa oleva ientulehdus voi myös pahentua raskauden aikana, sillä tavallisin vaiva raskauden aikana on ienkudoksen herkistyminen bakteerien vaikutuksille.

Miten voin ennaltaehkäistä raskauden aikaisia hammasongelmia?

Suu kannattaa hoitaa aina kuntoon jo silloin, kun suunnittelee perheenlisäystä. Koska raskauden aikana hampaat voivat reikiintyä helpommin, altistua eroosiolle ja ientulehdus pahentua, tulisi lasta odottaessa pitää erityistä huolta hampaiden puhdistuksesta. Syömisen jälkeistä happohyökkäystä voi torjua pureskelemalla suun pH:ta neutralisoivaa ksylitolipurukumia tai juustoa aterian jälkeen. Terveellistä ruokavaliota kannattaa noudattaa niin oman sekä lapsen kokonaishyvinvoinnin, että hampaiden terveyden takia.

Mikäli hampaiden kunto raskauden aikana mietityttää ota yhteyttä hammaslääkäriisi. Ajan hammastarkastukseen voit varata omahohde.fi tai soittamalla vastaanotollemme.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus