Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogi

Hampaiden valkaisu

Savon Sanomissa artikkieli hampaiden valkaisusta. Hohde Kuopion hammaslääkäri Pekka Mutanen sekä suuhygienisti Liisa Arpiainen kertovat miksi hampaiden valkaisu saattaa vihloa ja miksi valkaisu tehdään vain terveeseen ja puhdistettuun suuhun.

Mikäli hampaiden valkaisu mietityttää, voit varata ajan suuhygienistillemme maksuttomaan valkaisukonsultaatioon osoitteessa omahohde.fi.

Lue koko Savon Sanomien juttu täältä.

 

Hampaiden laservalkaisu

Hampaiden värimuutokset voivat olla ikävä, elämänlaatua heikentävä vaiva. Hampaiden valkaisu onnistuu kuitenkin nopeasti ja turvallisesti suunterveyden ammattilaisen vastaanotolla. Hohde-klinikoilla valkaisumenetelmänä käytetään laservalkaisua, joka on tehokas ja hammasystävällinen tapa valkaista hampaat. Laservalolla pystytään tehostamaan valkaisua myös tummassa hammasluussa, toisin kuin muilla valoilla. Perinteiset valot vaativat pidemmän tehosteajan ja voivat lisätä hampaiden vihlontaa. Laservalkaisu on kivuton toimenpide ja toivottuun lopputulokseen päästään yhden varattavan 90 minuutin vastaanottoajan aikana.

 

Valkaisutulos on mahdollista säilyttää pitkään, kun vältetään värjäävien ravintoaineiden käyttöä ja puhdistetaan koko suu päivittäin huolellisesti. Hampaat on hyvä harjata kahdesti päivässä sekä hammasvälit ja kieli tulisi myös puhdistaa.

 

 

Hoito tehdään aina vain terveeseen ja tarkastettuun suuhun, joten jos olet epävarma suusi terveydestä, kannattaa varata ensin ilmainen 15 minuutin valkaisukonsultaatioaika suuhygienistillemme. Varaa aika maksuttomaan valkaisukonsultaatioon lähimmälle Hohde-klinikallesi.

Suomen paras pika-aituri Elmo Lakka kävi hampaiden laservalkaisussa sekä hammastarkastuksessa Hohde Jyväskylässä. 

ENNEN

JÄLKEEN:

Laservalkaisun toteutti Hohde Jyväskylässä suuhygienisti Hanna-Leena Pekkarinen.

 

Keraaminen kruunu

Hohteen vastaanotolle saapui potilas, kenellä oli ollut kulunut purenta. Kulunutta purentaa oli ensin korjattu muovipaikoilla. Muovipaikkojen saumat kuitenkin värjääntyvät helposti, ja niiden kestoikä on paljon lyhyempi kuin keraamisilla kruunuilla ja täytteillä.

Hoitovaihtoehdoksi Hohteella valittiin keraamiset kruunut. Keraamiset kruunut sopivat hyvin vaurioituneiden hampaiden paikkaukseen tai esimerkiksi pienien asentovirheiden korjaamiseen. Keraamiset kruunut myös näyttävät luonnollisilta. Potilaalle valmistettiin yhteensä 10 kertaamista kruunua Turussa Loisto Laboratoriossa. Potilas erittäin tyytyväinen hoidon lopputulokseen.

 

keraaminen_kruunu_ennen
keraaminen_kruunu_jalkeen

 

Antti Niskanen Hoidon toteutti erikoishammaslääkäri Antti Niskanen

Purentakiskon valmistus & Bruksismi

Potilas on ollut säännöllisessä hoidossa Hohteella jo vuosia. Hänelle jouduttiin akuutisti tekemään vasemman ylähampaan juurihoito. Juurihoidon toteutti ehl Kristiina Oikarinen-Juusola. Hampaan akutisoitumisen syyksi paljastui kova purenta sekä hampaiden narskuttelu eli ns. bruksismi. Bruksismilla tarkoitetaan yleensä unen aikaista tahdosta riippumatonta hampaiden kiristelyä tai hidasliikkeistä narskuttelua. Bruksausta voi esiintyä myös hereillä ollessa. Bruksismi on hyvin yleinen vaiva ja esiintyminen saattaa olla jaksoittaista. Vaikea asteisena bruksismia esiintyy noin 5-10%:lla väestöstä.

Tässä tapauksessa bruksauksen vuoksi takahammas jouduttiin juurihoitamaan sekä kruunuttamaan. Tulevien oireiden ennaltaehkäisyksi päädyttiin potilaan kanssa ratkaisuun, että hänelle tehdään purentakisko. Purentakiskon tyypiksi valittiin yläleuan stabilisaatiokisko, joka suojaa hampaita sekä tuo alaleuan mahdollisimman ideaaliin asemaan yön aikana.

Ensimmäisellä käyntikerralla potilaan hampaista otettiin digitaalinen jäljennös (3SHape:lla ja Trios move). Digitaalinen jäljennös on monelle huomattavasti miellyttävämpi toimenpide, kuin perinteinen jäljennös. Digitaalinen jäljennös ei aiheuta esimerkiksi yökkäysrefleksiä.

Kahden viikon kuluttua käynnistä potilas sai käyttöön purentakiskon, joka istui hyvin suussa ja purenta hiottiin kohdilleen. Potilas käyttää purentakiskoa säännöllisesti joka yö. Hampaiden kiputiloja ei ole ilmennyt purentakiskon käyttöönoton jälkeen. Purentakisko on tärkeä ottaa mukaan aina hammaslääkärikäynnille ja kontrolloida vuosittain.

Videosta voit katsoa digitaalisen jäljennöksen, jonka perusteella purentakisko toteutettiin. Digitaalista jäljennöstä voi hyödyntää myös esimerkiksi hoidon suunnittelussa ja mallintamisessa esim. Digital Smile Design:lla. Digital Smile Designin avulla hoidon lopputulos voidaan näyttää potilaalle etukäteen. Digitaalista jäljennöstä voi hyödyntää myös kalvo-oikomisessa, kruunujen ja laminaattien teossa sekä implanttirakenteiden jäljentämisessä.

 

 

 

Hoidon toteutti hammaslääkäri Ossi Miettinen.

Zirkonia silta

Asiakas saapui Hohteen vastaanotolle poistetun hampaan vuoksi. Hammas oli jouduttu poistamaan tulehduksen vuoksi. Ensisijainen vaihtoehto puuttuvan hampaan korvaamiseen olisi ollut hammasimplantti, mutta vähäisen luutilanteen vuoksi implantti olisi vaatinut luunkorviketta. Asiakas toivoi myös esteettisempää siltaa vanhan sillan tilalle, sillä vanha silta näytti asiakkaasta liian vaalealta ja silmiin pistävältä.  Myös vasemman puolen yläetualueen vanhat muovipaikat olivat esteettisesti häiritsevät.

Asiakkaan kanssa päädyttiin ratkaisuun, jossa korvataan puuttuva hammas Zirkonia sillalla. Samalla hoidolla uusitaan myös vanha silta ja muovipaikat.

Ensimmäisellä hoitokäynnillä vanha silta poistettiin, hampaat hiottiin ja hampaisto jäljennettiin digitaalisesti intraoraaliskannerilla. Ensimmäisen hoitokäynnin lopuksi tilalle asetettiin vastaanotolla valmistettu väliaikainen silta, joka oli suussa siihen asti, että lopullinen silta valmistui.

Lopullinen Zirkonia silta on valmistettu Kuopion Loisto Laboratoriossa yhteistyössä hammasteknikko Sari Rantasen kanssa. Asiakas oli tyytyväinen lopputulokseen, sillä uusi silta on purennallisesti hyvä ja esteettinen

Kosketa kuvaa, niin pääset vertailemaan ennen ja jälkeen kuvia.

blogi_ennen_01
blogi_jalkeen_01
Hoidon toteutti hammaslääkäri Pekka Mutanen.

PÄIVYSTYSKÄYNTI KATKENNEEN HAMPAAN VUOKSI

Potilas saapui Hohteen päivystysvastaanotolle katkenneen hampaan vuoksi. Potilas toivoi uutta hammasta katkenneen hampaan tilalle mahdollisimman nopeasti.

Katkennut hammas on juurihoidettu, juurentäyte tiivis, eikä murtumalinjoja juuressa näkynyt. Päivystysvastaanotolla hampaasta otettiin röntgenkuva ja hammaslääkäri kävi potilaan kanssa hoitovaihtoehdot läpi. Hoitovaihtoehdoksi valittiin muovikruunu, joka oli potilaan budjettiinkin sopiva vaihtoehto.Päivystysvastaanotolla hampaan juuren päälle laitettiin vielä väliaikaispaikka sekä varattiin potilaalle uusi aika iltapäivälle.

Iltapäivällä juurikanavaan asetetaan lasikuituvahvisteinen nasta, jonka päälle muovikruunu rakennettiin. Kruunun rakentaminen tapahtui normaalein paikkaustoimenpitein ja välinein. Hoitoon kului aikaa kuusikymmentä minuuttia ja potilas oli hyvin tyytyväinen lopputulokseen.

Hoidon toteutti hammaslääkäri Pekka Mutanen.

keraaminen silta

Potilas saapui Hohteelle suu- ja leukakirurgin vastaanotolle haljenneen alaetuhampaan vuoksi. Implantointi ei tässä tapauksessa sopinut hoitovaihtoehdoksi kohtalaisen ahtaan hammasvälin vuoksi. Lisäksi alue olisi tarvinnut paljon luumassan lisäämistä. Kirurgi poisti hampaan siististi ja potilas ohjattiin jatkohoitoon hammaslääkärille. Hammaslääkärin vastaanotolla potilas ja hammaslääkäri yhdessä katsoivat parhaaksi vaihtoehdoksi budjetti huomioiden, että puuttuvan hampaan tilalle rakennetaan keraaminen silta kahdella siipikiinnikkeellä.

Tämän kaltainen proteettinen hoito toteutetaan kahdella vastaanottokäynnillä. Ensimmäisellä käynnillä viereisiin hampaisiin porataan pienet upotukset tulevan sillan kiinnikkeitä varten. Lisäksi hammasalue jäljennetään digitaalisella intraoraaliskannerilla, joten niin kutsuttuja perinteisiä suussa kovettuvia jäljennösaineita ei tarvittu. Upotusporauksiin laitettiin tämän jälkeen pienet väliaikaiset paikkamateriaalit.

Hammasalueen digitaalinen jäljennös lähetettiin Kuopion Loisto Laboratorioon, jossa hammasteknikko suunnittelee digitaalisen jäljennöksen avulla potilaalle sopivan keraamisen silla. Digitaalisen jäljennöksen lisäksi hammasteknikolle lähetettiin kliiniset valokuvat hammasalueesta, mikä helpottaa hampaan estetiikan suunnittelua ja maalausta.

Toisella vastaanottokäynnillä pienet väliaikaiset paikat poistettiin ja keraaminen pintakiinnitteinen silta sementointiin pysyvästi paikalleen. Potilas oli hyvin tyytyväinen lopputulokseen.

 

Hoidon toteutti hammaslääkäri Pekka Mutanen.

Vaikean ahtauden hoito

Tässä 29 vuotias mies, jolla oli vaikea ahtaus molemmissa leuoissa. Lapsena oli jo poistettu 2 yläleuan välihammasta ahtauden vuoksi (neloset)

Tämä tapaus hoidettiin valkoisilla Clarity adv-kiinnikkeillä. Hoitoaika oli 1 vuosi. Aktiivisen oikomishoidon aikana kaarilangat aktivoitiin tai vaihdettiin vahvempiin kerran kuukaudessa.

Kiinteiden kojeiden purkamisen jälkeen sekä yläleukaan että alaleukaan liimattiin retentiolangat kielen puolelle piiloon pitämään etualue paikallaan. Lisäksi irtokoje valmistettiin yläleukaan yökäyttöön. Sitä käytetään vain öisin pikkuhiljaa käyttöä vähennellen 2 vuotta. Retentiolangat ovat ikuiset ja ne on uusittava 10-15 vuoden välein.

blogi_ennen_01
blogi_jalkeen_01

Etuhampaan trauma ja lohkeama

Etuhampaiden traumoja sattuu helposti urheillessa, jos käytössä ei ole hammassuojia. Yläleuan etuhampaat ovat traumoille altteimpia. Monesti vamma voi olla niin paha, että hammas katkeaa kokonaan ja joudutaan poistamaan sekä tämän jälkeen implantoimaan.

Etuhampaan lohjetessa hammas onneksi voidaan säilyttää lähes aina. Korjaaminen on kuitenkin hyvin haastavaa kestävän lopputuloksen saamiseksi. Ensisijainen vaihtoehto etuhampaan ison lohkeaman korjaamiseksi onkin aina hampaan kruunutus tai ns. laminaatin teko.

Kyseisessä tapauksessa potilas sai urheillessa iskun kasvoihin ja hammas katkesi pahasti. Isommilta vaurioilta onneksi vältyttiin eikä hammasta tarvinnut juurihoitaa tai poistaa. Hoitovaihtoehtona päädyttiin hampaan korjaamiseen keraamisella laminaatilla. Materiaaliksi valittiin litium disilikaatti (e.max). Hoito toteutettiin yhdellä hoitokerralla Cerec-laitteistolla, hyvin vähäisellä hampaan hionnalla saatiin palautettua hampaan alkuperäinen muoto ja potilaan hymy.

Lopputulos on ollut myös kestävä ja esteettinen. Kuvassa kontrolli 1,5 vuotta tapaturman jälkeen. Keraamisen laminaatin etuna erityisesti on kestävä ja esteettinen lopputulos. Keraaminen laminaatti ei myöskään värjäänny samalla tavalla kuin huokoinen yhdistelmämuovi.

Kontaktiurheilulajeissa suosittelemme kuitenkin aina yksilöllisesti tehtyjä hammassuojia, joilla tämäkin tapaturma olisi saatu vältettyä.

blogi_ennen_01
blogi_jalkeen_01

Etuhammasvälin ja kuluneiden hampaiden korjaus Cerec-hoidolla

Etuhampaiden kärkien kuluminen on yleisesti haastava korjata. Tilaa korjaavalle materiaalille on yleensä vähän, myöskin yhdistelmämuovit tahtovat lohkeilla erittäin helposti etuhampaiden kärjistä. Ongelmana asiakkaalla oli lohkeilevat ja terävät etuhampaiden kärjet. Myöskin hammasraot häiritsivät etuhampaissa, oikomishoito olisi ollut yksi vaihtoehto. Tämä tuntui kuitenkin asiakkaasta liian työläältä ja pitkältä vaihtoehdolta. Hoitovaihtoehtona päädyttiin korjaamaan kärkien kulumat sekä hammasraot keraamisilla laminaateilla.

Hyvin vähäisellä hampaiden hionnalla saatiin tietokoneavusteisesti valmistettua keraamiset laminaatit neljään etuhampaaseen. Ohuimmillaan laminaatti vaatii vain n. 0,3 mm tilaa. Lopputulos on luonnollisen näköinen ja esteettinen.


 

Cerec-hoidon toteutti yhden päivän aikana protetiikkaan erikoistuva hammaslääkäri Ossi Miettinen.

 

Lapsuuden trauman korjaaminen etuhampaasta

Potilaalle oli sattunut lapsuudessa trauma etuhampaisiin. Hampaan ytimet vaurioituivat niin, että hampaat oli juurihoidettava. Tyypillistä on, että hampaat tummentuvat tämän seurauksena. Etualueella tämä aiheuttaa myös esteettistä haittaa.

Ensisijaisena hoitomuotona toteutettiin hampaiden sisäinen valkaisu. Lopputulos ei ollut kuitenkaan vielä värillisesti riittävä.

Hampaat korjattiin valkaisun jälkeen kahdella laminaatilla yhdellä käyntikerralla. Hampaiden alkuperäistä muotoa käytettiin digitaalisessa suunnittelussa hyväksi, samalla korjattiin pienillä muutoksilla toisen etuhampaan kärjen kulumista.

blogi_ennen_01
blogi_jalkeen_01
Cerec-hoidon toteutti yhden päivän aikana protetiikkaan erikoistuva hammaslääkäri Ossi Miettinen.

Etualueen hammassillan korjaaminen

Vuosikymmeniä palvellut hammassilta etualueella oli tullut elinkaarensa päähän. Kulmahampaasta kulmahampaasen tehty metallista ja yhdistelmämuovista tehty rakenne oli korjattu jo useaan otteeseen. Hamapaiden puhdistaminen oli vaikeaa ja hampaat reikiintyivät sekä lohkeilivat helposti. Ensimmäisellä suunnittelu käynnillä päädyttiin uusimaan koko rakenne. Suunnittelimme yksittäiset kruunut etuhampaisiin e.max-materiaalista.

Vanha rakenne purettiin ja yksittäiset hammaskruunut tehtiin yhdellä käyntikerralla valmiiksi. Tavoitteena oli saada kestävä ja helpommin puhdistettavat rakenteet. Oma kotihoito helpottui välittömästi kruunun sementointien jälkeen. Samalla myös hampaiden estetiikka ja asiakkaan hymy saatiin kuntoon.


 

Cerec-hoidon toteutti yhden päivän aikana protetiikkaan erikoistuva hammaslääkäri Ossi Miettinen.

Paikattujen takahampaiden korjaus

Laajasti paikatut takahampaat on monelle ongelma. Yhdistelmämuovi on hyvä paikka-aine, mutta laajoissa takahampaiden täytteissä ongelmaksi muodostuu hampaan ja täyteaineen sauman aukeaminen. Tämä johtaa paikkojen lohkeiluun sekä helposti myös reikiintymiseen. Samalla hampaiden alkuperäinen muoto häviää ja purentatoiminta hankaloituu.

Keraamisilla kruunuilla päästään kestävämpään lopputulokseen, ja hampaiden alkuperäinen muoto sekä toiminta saadaan palautettua. Nämäkin hampaat korjattiin yhden käynnin aikana, ilman väliaikaisia rakenteita. Optinen 3D-mallinnos otettiin hiotuista hampaista ja päälle valmistettiin keraamiset e.max-kruunut.

Cerec-hoidon toteutti yhden päivän aikana protetiikkaan erikoistuva hammaslääkäri Ossi Miettinen

 

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus