Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogi

PÄIVYSTYSKÄYNTI KATKENNEEN HAMPAAN VUOKSI

Potilas saapui Hohteen päivystysvastaanotolle katkenneen hampaan vuoksi. Potilas toivoi uutta hammasta katkenneen hampaan tilalle mahdollisimman nopeasti.

Katkennut hammas on juurihoidettu, juurentäyte tiivis, eikä murtumalinjoja juuressa näkynyt. Päivystysvastaanotolla hampaasta otettiin röntgenkuva ja hammaslääkäri kävi potilaan kanssa hoitovaihtoehdot läpi. Hoitovaihtoehdoksi valittiin muovikruunu, joka oli potilaan budjettiinkin sopiva vaihtoehto.Päivystysvastaanotolla hampaan juuren päälle laitettiin vielä väliaikaispaikka sekä varattiin potilaalle uusi aika iltapäivälle.

Iltapäivällä juurikanavaan asetetaan lasikuituvahvisteinen nasta, jonka päälle muovikruunu rakennettiin. Kruunun rakentaminen tapahtui normaalein paikkaustoimenpitein ja välinein. Hoitoon kului aikaa kuusikymmentä minuuttia ja potilas oli hyvin tyytyväinen lopputulokseen.

Hoidon toteutti hammaslääkäri Pekka Mutanen.

keraaminen silta

Potilas saapui Hohteelle suu- ja leukakirurgin vastaanotolle haljenneen alaetuhampaan vuoksi. Implantointi ei tässä tapauksessa sopinut hoitovaihtoehdoksi kohtalaisen ahtaan hammasvälin vuoksi. Lisäksi alue olisi tarvinnut paljon luumassan lisäämistä. Kirurgi poisti hampaan siististi ja potilas ohjattiin jatkohoitoon hammaslääkärille. Hammaslääkärin vastaanotolla potilas ja hammaslääkäri yhdessä katsoivat parhaaksi vaihtoehdoksi budjetti huomioiden, että puuttuvan hampaan tilalle rakennetaan keraaminen silta kahdella siipikiinnikkeellä.

Tämän kaltainen proteettinen hoito toteutetaan kahdella vastaanottokäynnillä. Ensimmäisellä käynnillä viereisiin hampaisiin porataan pienet upotukset tulevan sillan kiinnikkeitä varten. Lisäksi hammasalue jäljennetään digitaalisella intraoraaliskannerilla, joten niin kutsuttuja perinteisiä suussa kovettuvia jäljennösaineita ei tarvittu. Upotusporauksiin laitettiin tämän jälkeen pienet väliaikaiset paikkamateriaalit.

Hammasalueen digitaalinen jäljennös lähetettiin Kuopion Loisto Laboratorioon, jossa hammasteknikko suunnittelee digitaalisen jäljennöksen avulla potilaalle sopivan keraamisen silla. Digitaalisen jäljennöksen lisäksi hammasteknikolle lähetettiin kliiniset valokuvat hammasalueesta, mikä helpottaa hampaan estetiikan suunnittelua ja maalausta.

Toisella vastaanottokäynnillä pienet väliaikaiset paikat poistettiin ja keraaminen pintakiinnitteinen silta sementointiin pysyvästi paikalleen. Potilas oli hyvin tyytyväinen lopputulokseen.

 

Hoidon toteutti hammaslääkäri Pekka Mutanen.

Vaikean ahtauden hoito

Tässä 29 vuotias mies, jolla oli vaikea ahtaus molemmissa leuoissa. Lapsena oli jo poistettu 2 yläleuan välihammasta ahtauden vuoksi (neloset)

Tämä tapaus hoidettiin valkoisilla Clarity adv-kiinnikkeillä. Hoitoaika oli 1 vuosi. Aktiivisen oikomishoidon aikana kaarilangat aktivoitiin tai vaihdettiin vahvempiin kerran kuukaudessa.

Kiinteiden kojeiden purkamisen jälkeen sekä yläleukaan että alaleukaan liimattiin retentiolangat kielen puolelle piiloon pitämään etualue paikallaan. Lisäksi irtokoje valmistettiin yläleukaan yökäyttöön. Sitä käytetään vain öisin pikkuhiljaa käyttöä vähennellen 2 vuotta. Retentiolangat ovat ikuiset ja ne on uusittava 10-15 vuoden välein.

blogi_ennen_01
blogi_jalkeen_01

Etuhampaan trauma ja lohkeama

Etuhampaiden traumoja sattuu helposti urheillessa, jos käytössä ei ole hammassuojia. Yläleuan etuhampaat ovat traumoille altteimpia. Monesti vamma voi olla niin paha, että hammas katkeaa kokonaan ja joudutaan poistamaan sekä tämän jälkeen implantoimaan.

Etuhampaan lohjetessa hammas onneksi voidaan säilyttää lähes aina. Korjaaminen on kuitenkin hyvin haastavaa kestävän lopputuloksen saamiseksi. Ensisijainen vaihtoehto etuhampaan ison lohkeaman korjaamiseksi onkin aina hampaan kruunutus tai ns. laminaatin teko.

Kyseisessä tapauksessa potilas sai urheillessa iskun kasvoihin ja hammas katkesi pahasti. Isommilta vaurioilta onneksi vältyttiin eikä hammasta tarvinnut juurihoitaa tai poistaa. Hoitovaihtoehtona päädyttiin hampaan korjaamiseen keraamisella laminaatilla. Materiaaliksi valittiin litium disilikaatti (e.max). Hoito toteutettiin yhdellä hoitokerralla Cerec-laitteistolla, hyvin vähäisellä hampaan hionnalla saatiin palautettua hampaan alkuperäinen muoto ja potilaan hymy.

Lopputulos on ollut myös kestävä ja esteettinen. Kuvassa kontrolli 1,5 vuotta tapaturman jälkeen. Keraamisen laminaatin etuna erityisesti on kestävä ja esteettinen lopputulos. Keraaminen laminaatti ei myöskään värjäänny samalla tavalla kuin huokoinen yhdistelmämuovi.

Kontaktiurheilulajeissa suosittelemme kuitenkin aina yksilöllisesti tehtyjä hammassuojia, joilla tämäkin tapaturma olisi saatu vältettyä.

blogi_ennen_01
blogi_jalkeen_01

Etuhammasvälin ja kuluneiden hampaiden korjaus Cerec-hoidolla

Etuhampaiden kärkien kuluminen on yleisesti haastava korjata. Tilaa korjaavalle materiaalille on yleensä vähän, myöskin yhdistelmämuovit tahtovat lohkeilla erittäin helposti etuhampaiden kärjistä. Ongelmana asiakkaalla oli lohkeilevat ja terävät etuhampaiden kärjet. Myöskin hammasraot häiritsivät etuhampaissa, oikomishoito olisi ollut yksi vaihtoehto. Tämä tuntui kuitenkin asiakkaasta liian työläältä ja pitkältä vaihtoehdolta. Hoitovaihtoehtona päädyttiin korjaamaan kärkien kulumat sekä hammasraot keraamisilla laminaateilla.

Hyvin vähäisellä hampaiden hionnalla saatiin tietokoneavusteisesti valmistettua keraamiset laminaatit neljään etuhampaaseen. Ohuimmillaan laminaatti vaatii vain n. 0,3 mm tilaa. Lopputulos on luonnollisen näköinen ja esteettinen.


 

Cerec-hoidon toteutti yhden päivän aikana protetiikkaan erikoistuva hammaslääkäri Ossi Miettinen.

 

Lapsuuden trauman korjaaminen etuhampaasta

Potilaalle oli sattunut lapsuudessa trauma etuhampaisiin. Hampaan ytimet vaurioituivat niin, että hampaat oli juurihoidettava. Tyypillistä on, että hampaat tummentuvat tämän seurauksena. Etualueella tämä aiheuttaa myös esteettistä haittaa.

Ensisijaisena hoitomuotona toteutettiin hampaiden sisäinen valkaisu. Lopputulos ei ollut kuitenkaan vielä värillisesti riittävä.

Hampaat korjattiin valkaisun jälkeen kahdella laminaatilla yhdellä käyntikerralla. Hampaiden alkuperäistä muotoa käytettiin digitaalisessa suunnittelussa hyväksi, samalla korjattiin pienillä muutoksilla toisen etuhampaan kärjen kulumista.

blogi_ennen_01
blogi_jalkeen_01
Cerec-hoidon toteutti yhden päivän aikana protetiikkaan erikoistuva hammaslääkäri Ossi Miettinen.

Etualueen hammassillan korjaaminen

Vuosikymmeniä palvellut hammassilta etualueella oli tullut elinkaarensa päähän. Kulmahampaasta kulmahampaasen tehty metallista ja yhdistelmämuovista tehty rakenne oli korjattu jo useaan otteeseen. Hamapaiden puhdistaminen oli vaikeaa ja hampaat reikiintyivät sekä lohkeilivat helposti. Ensimmäisellä suunnittelu käynnillä päädyttiin uusimaan koko rakenne. Suunnittelimme yksittäiset kruunut etuhampaisiin e.max-materiaalista.

Vanha rakenne purettiin ja yksittäiset hammaskruunut tehtiin yhdellä käyntikerralla valmiiksi. Tavoitteena oli saada kestävä ja helpommin puhdistettavat rakenteet. Oma kotihoito helpottui välittömästi kruunun sementointien jälkeen. Samalla myös hampaiden estetiikka ja asiakkaan hymy saatiin kuntoon.


 

Cerec-hoidon toteutti yhden päivän aikana protetiikkaan erikoistuva hammaslääkäri Ossi Miettinen.

Paikattujen takahampaiden korjaus

Laajasti paikatut takahampaat on monelle ongelma. Yhdistelmämuovi on hyvä paikka-aine, mutta laajoissa takahampaiden täytteissä ongelmaksi muodostuu hampaan ja täyteaineen sauman aukeaminen. Tämä johtaa paikkojen lohkeiluun sekä helposti myös reikiintymiseen. Samalla hampaiden alkuperäinen muoto häviää ja purentatoiminta hankaloituu.

Keraamisilla kruunuilla päästään kestävämpään lopputulokseen, ja hampaiden alkuperäinen muoto sekä toiminta saadaan palautettua. Nämäkin hampaat korjattiin yhden käynnin aikana, ilman väliaikaisia rakenteita. Optinen 3D-mallinnos otettiin hiotuista hampaista ja päälle valmistettiin keraamiset e.max-kruunut.

Cerec-hoidon toteutti yhden päivän aikana protetiikkaan erikoistuva hammaslääkäri Ossi Miettinen