Puuttuuko hammas? Vaivaako hankala irtoproteesi? Lue lisää ja varaa aika maksuttomaan konsultaatioon>

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

6 keinoa eroosion ehkäisyyn

 

 

Hammaseroosiolla tarkoitetaan hammaskiilteen ja hammasluun kulumista muiden, kuin suun omien bakteerien muodostamien happojen vaikutuksesta. Hapot liuottavat ja pehmentävät hampaan pintaa, jolloin pinta altistuu kulumiselle esimerkiksi pureskelun tai hampaiden harjauksen seurauksena.

Usein hammaseroosio huomataan vasta hammaslääkärissä, mutta voit myös itse tarkastella oireita. Jos hampaat tuntuvat kuluneilta, hampaan pinta vaikuttaa kielellä kokeiltuna karhealta, etuhampaiden kärjet ovat rispaantuneet tai hampaita vihloo, kannattaa varata aika hammaslääkärille. Huomatun eroosion eteneminen tulisi aina pyrkiä pysäyttämään mahdollisimman nopeasti, sillä laajojen kulumien korjaus on vaativaa ja kallista. Eroosion ennaltaehkäisyyn ja etenemisen pysäyttämiseen voit vaikuttaa myös kotona.

 

Syö säännöllisesti, vältä napostelua

Syödessä suun bakteerit muodostavat hiilihydraateista ja sokereista happoja, jotka liuottavat hammaskiillettä. Tätä kutsutaan myös happohyökkäykseksi. Jotta suun pH-arvo ei laskisi toistuvasti päivän aikana, kannattaa pitää kiinni säännöllisestä ruokailurytmistä. Syö 4-6 kertaa päivässä ja vältä napostelua aterioiden välissä, jotta sylki ehtii välillä neutralisoida happamuuden ja kovettaa kiilteen.

Vältä happamia ruokia ja juomia

Hammaskiilteen kriittinen pH-arvo on 5,5. Tätä happamammat juomat ja ruoat voivat aiheuttaa eroosiota, etenkin jos niitä nautitaan usein. Happamat virvoitus-, urheilu- ja energiajuomat, erilaiset mehut, sitrushedelmät, etikkaiset ruoat ja suuri osa alkoholijuomista kuluttavat hampaita, joten niitä kannattaa välttää tai nauttia harvoin.

Käytä ksylitolituotteita aterioiden jälkeen

Ksylitoli vähentää happamien ruokien ja juomien nauttimisesta aiheutuvaa suun happamuutta sekä suun omien bakteerien tuottamia happoja, ja lisää syljen eritystä. Pureskelemalla ksylitolipurukumia tai -pastillia aina aterian jälkeen ehkäiset happohyökkäystä.

Pese hampaat oikein

Valitse hampaiden pesuun mahdollisimman pehmeä harja, jotta pesu on hampaille hellävaraista, äläkä paina harjatessa liian voimakkaasti. Sähköhammasharja on hampaille hellävaraisin. Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla, mutta vältä hampaiden harjausta heti happaman ruoan tai juoman nauttimisen jälkeen.

Juo vettä

Suun huuhtominen vedellä voi vähentää hapon vaikutusta. Moni valitsee light-limonadin juotavakseen, koska ajattelee välttävänsä sokeria ja karieksen syntymistä. Light-limonaditkin ovat kuitenkin happamia juomia, ja tuhoavat hampaan kiillettä aiheuttaen eroosiota. Muista siis, että vesi on paras janojuoma.

Lopeta hampaiden narskuttelu

Hampaiden narskuttelu eli bruksismi on melko yleinen vaiva. Narskuttelun seurauksena hampaan purupinta kuluu, hampaat voivat lohkeilla ja lyhentyä. Yleisimpiä syitä hampaiden narskutteluun ovat purennan epätasapainoisuus ja stressin purku alitajuisesti. Narskuttelu tapahtuu usein öisin, eikä sitä välttämättä itse tiedosta. Jos sinulla on toistuvia päänsärkyjä, ohimokipuja, alakasvojen lihas- tai nivelherkkyyttä tai eroosion oireita, saatat olla yönarskuttelija. Narskutteluun saa avun yön aikana käytettävästä purentakiskosta, jota suojaa narskuttelulta ylä- ja alahampaiden välissä.

 

Protetiikan erikoishammaslääkärit  korjaavat laajasti vaurioituneita ja kuluneita hampaita. Purentaongelmiin apu löytyy oikojalta. Varaa aika verkossa tai puhelimitse lähimmältä Hohde-klinikalta.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus