Hampaiden valkaisu 249 €! Lue lisää ja varaa aika>

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

KKTT – Kolmiulotteinen röntgenkuva hyvän hammashoidon tukena

Monia suun ja hampaiden sairauksia ei voida havaita silmällä, ja avuksi tarvitaan röntgenkuva. Röntgentutkimus on yksi parhaista välineistä havaitsemaan suusairauksia, joita silmä ei näe, mutta tavallisen röntgenkuvankin antama tieto voi olla vajavaista. Kaksiulotteinen röntgenkuva antaa usein epäilyksen suussa olevasta ongelmasta, mutta tarkemman tiedon saamiseksi täytyy lisäavuksi ottaa myös kolmiulotteinen röntgenkuva eli KKTT-kuva.

Mikä kartiokeilatietokonetomografia?

Tietokonetomografia (TT) yleisesti tarkoittaa viipalekuvausta eli röntgentutkimusta, jossa valitulta alueelta otetaan poikkileikekuvia. Leikkeistä voidaan eri kuvaus- ja muokkausmenetelmiä käyttämällä erotella näkyviin erilaisia yksityiskohtia, kuten luuta ja verisuonia. Kartiokeilatietokonetomografiakuvauksessa (KKTT) hampaasta kuvataan ohuita leikkeitä kolmesta eri suunnasta, ja tuloksena saadaan leukojen ja kasvojen alueelta kolmiulotteisia kuvia.

KKTT-tutkimuksessa potilaan saama sädeannos on huomattavasti pienempi kuin varsinaisissa tietokonetomografiatutkimuksissa saatavan säteilyn määrä. Nykyään yhä useammalla hammaslääkäriasemalla on käytössään oma KKTT-kuvien ottamiseen soveltuva laite, ja kolmiulotteiset röntgenkuvat ovat aikaisempaa paremmin saatavilla.

3D-röntgenkuvia käytetään tarvittaessa esimerkiksi alaleuan hermon kulun selvittämiseen ennen toimenpiteitä, implanttihoitojen suunnitteluun ja juurihoidettavien hampaiden tilan arviointiin. Kolmiulotteisen kuvan avulla voidaan selvittää vaikeasti paikallistettavan kivun aiheuttajia, saada tarkempaa tietoa hampaan ja sen juurten rakenteesta, tutkia leukaniveliä ja poskionteloita sekä tarkkailla leukaluiden anatomiaa.

Kolmiulotteinen röntgenkuva apuna hammaskirurgiassa

Suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Hohteelta kertoo kolmiulotteisten röntgenkuvien olevan ratkaiseva apu hoidon suunnittelussa niissä tilanteissa, jossa tavallisen röntgenkuvan avulla ei voida määritellä ongelmaa riittävän tarkasti. ”Kolmiulotteinen röntgenkuva on tärkeä apu tavanomaisessa röntgenkuvassa havaittujen ongelmien tarkemmassa määrittelyssä sekä leukaluiden rakenteiden tutkimisessa.”

”Ennen puhkeamattomien alaviisaudenhampaiden poistamista leikkauksella on toisinaan tarpeen ottaa hampaasta 3D-kuva. Jos puhkeamattoman hampaan juuret ovat hermokanavien läheisyydessä, täytyy KKTT-kuvan avulla määrittää tarkasti hampaan juurten ja leuassa kulkevien hermokanavien välinen suhde. Tällä tavoin kirurginen tekniikka voidaan valita oikein ja pienentää hermorungon vaurioitumisen riskiä.”

”Myös juurenpään alueen leikkaushoidossa KKTT-kuvaus on tärkeässä roolissa. Tavallisessa röntgenkuvassa juurenpään tulehdukset voivat jäädä huomaamatta, sillä hammas ja sen juuret näkyvät vain yhdestä suunnasta. Kolmiulotteisessa kuvassa näkyy paremmin hampaan muoto ja sen anatomia, jolloin voidaan havaita esimerkiksi tavallisessa röntgenkuvassa näkemättä jäänyt, juuren takana sijaitseva tulehduspesäke.”

”Hampaan poiston jälkeen täytyy usein tarkemmin selvittää leukaluun rakenne ja mahdolliset puutokset. Erityisen tärkeää tämä on silloin, jos kliinisessä tutkimuksessa huomataan, että luuta puuttuu selkeästi”, Juha kertoo ja jatkaa: ”Kun hampaan poiston jälkeen suunnitellaan sen paikalle implanttia, on erityisen tärkeää tietää luun puutoksista ja muista ominaisuuksista. Tavallinen röntgenkuva kertoo leukaluun korkeuden, muttei sen volyymia tai rakennetta. Luun todellinen muoto ja määrä, mahdolliset luun sisällä olevat poikkeukset ja alaleuan sisällä kulkevan hermorungon paikka vaikuttavat kaikki implanttihoidon toteuttamistekniikkaan. Kolmiulotteisesta KKTT-kuvasta voidaan nähdä nämä kaikki.”

Hampaiden röntgenkuvantaminen Hohteella

Hohteella röntgenkuvataan nykyaikaisilla digitaalisilla kuvantamislaitteilla sekä panoraamaröntgenkuvia, yksittäisen hampaan periapikaalikuvia, että 3D-röntgenkuvia. Kaikki röntgenkuvantaminen perustuu aina hammaslääkärin huomaamaan tarpeeseen ja lähetteeseen.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus