Hampaiden valkaisu 249 €! Lue lisää ja varaa aika>

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

Vinkit hampaiden värjäytymisen välttämiseen

 

Hampaiden värjäytyminen, tummuminen ja kellastuminen ovat ongelmia, jotka ovat monille tuttuja. Joissakin tapauksissa nämä värjäytymät ovat väistämättömiä ja täysin luonnollisia. Esimerkiksi hampaisiin kohdistuneet iskut tai tietyt sairaudet voivat aiheuttaa hampaiden tummumista. Myös ikääntyminen tuo suuhun monia muutoksia, kuten hammaskiilteen kulumisen ja sen alta paljastuvan kellertävän hammasluun.

Useimmiten hampaiden kellastuminen johtuu kuitenkin tietyistä elintavoista, joiden muuttamisella voimme ehkäistä värjäytymiä. Tässä on kymmenen keinoa, joilla voit välttää hampaiden värjäytymistä:

1. Vältä tanniinipitoisia juomia: Musta tee, kahvi ja viini (sekä puna- että valkoviini) ovat pahimpia hampaiden värjääjiä. Voit ylläpitää hampaittesi luonnollista sävyä ja terveyttä vaihtamalla mustan teen vihreään ja vähentämällä kahvin sekä alkoholin kulutusta. Muista, että runsas vihreän teen juominen voi myös värjätä hampaita vihertävän keltaisiksi.

2. Vältä sokerijuomia: Virvoitusjuomat, urheilujuomat ja hedelmämehut sisältävät paljon sokeria, jota suussa olevat bakteerit käyttävät ravintonaan. Nämä juomat ovat myös happamia ja voivat kuluttaa hammaskiillettä, paljastaen sen alta kellertävän hammasluun. Mitä vähemmän sokerijuomia kulutat, sitä helpommin sylki voi torjua plakkia, reikiintymistä ja hammaskiilteen kulumista. Kohtuullisesti nautittuna hedelmämehut ovat terveellisiä, mutta veden juominen on aina paras vaihtoehto janoon sammuttamiseen.

3. Lopeta tupakointi: Tupakointi ja nuuskaaminen värjäävät hampaita ja voivat lisätä plakin ja hammaskiven muodostumista. Tupakointi voi myös lisätä riskiä ientulehdukselle ja parodontiitille, sekä vaikuttaa suun paranemiseen leikkauksen tai vaurion jälkeen.

4. Vähennä napostelua tai vaihda terveellisiin vaihtoehtoihin: Hampaille tulisi antaa riittävästi aikaa toipua aterioiden välillä ja vahvistaa kiillettä. Vältä sokerisia naposteltavia, jotka voivat aiheuttaa kariesta ja kuluttaa hammaskiillettä. Karamellit saattavat myös sisältää värjäviä aineita, jotka voivat värjätä hampaita. On olemassa ruokia ja naposteltavia, jotka ovat hyviä hampaille. Esimerkiksi kypsytetty juusto aterian jälkeen voi auttaa neutraloimaan happoja ja lisäämään syljen eritystä, lyhentäen happohyökkäystä.

5. Varo valmisruokien piilosokereita ja piilohappoja: Monet kaupan kastikkeet, kuten ketsuppi, majoneesi ja salaatinkastikkeet, sisältävät runsaasti sokeria ja happoja. Käytä näitä tuotteita kohtuudella tai tee ne itse, jotta voit hallita niiden sisältöä.

6. Valitse suuvesi huolella: Jotkut suuvedet voivat sisältää aineita, jotka voivat värjätä hampaat yhdessä ruoan kanssa. Valitse suuvesi ammattilaisen suositusten mukaisesti, kuten suuhygienistin tai hammaslääkärin suosituksella.

7. Syö vihanneksia: Vihreät lehtivihannekset suojaavat hammaskiillettä. Parsakaali, pinaatti ja kukkakaali ovat esimerkkejä vihanneksista, jotka vaikuttavat positiivisesti hampaisiin ja sisältävät hampaille tärkeitä vitamiineja. Vaikka mansikat saattavat tilapäisesti värjätä hampaita punaisiksi, niillä on luontaisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa saavuttamaan valkoisemman hymyn.

8. Juo vettä: Vesi on vanhin ja paras janon sammuttaja. Monet hampaiden väritahrat voidaan ehkäistä yksinkertaisesti juomalla vettä aterioiden tai välipalojen jälkeen. Vesi parantaa syljen eritystä ja neutralisoi happoja.

9. Ylläpidä hyvää suuhygieniaa: Pese hampaasi ja hammasvälejäsi kahdesti päivässä pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla. Odota aterian jälkeen vähintään puoli tuntia ennen hampaiden harjaamista, koska harjaaminen heti ruokailun jälkeen voi vahingoittaa hammaskiillettä ja lisätä sen kulumista.

10. Käy säännöllisesti suuhygienistillä: Hampaiden säännöllinen puhdistus hammaskivestä ja pinnallisista värjäytymistä voi pitää hampaiden pinnan kauniina ja luonnollisina.

 

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus