Puuttuuko hammas? Vaivaako hankala irtoproteesi? Lue lisää ja varaa aika maksuttomaan konsultaatioon>

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

Suun kuivuus voi johtua lääkityksestä tai kieliä kroonisesta sairaudesta

Implanttihoito, asiakas kertoo hoitokokemuksestaan.

 

Jatkuva jano, vaikea niellä, pahanhajuinen hengitys, raudan maku suussa, hankala puhua, tahmaisen tuntuinen suu, kipua kielessä, pala kurkussa, öiset heräämiset… Kuulostaako tutulta? Saatat kärsiä kuivasta suusta.

Kuiva suu on etenkin vanhemmille ihmisille tuttu vaiva, joka johtuu suussa olevan syljen määrän vähenemisestä. Normaalisti terveen ihmisen suuhun kertyy päivässä 0,5–1,5 litraa sylkeä. Jos syljen määrä laskee alle 0,5 litran, suu alkaa tuntua kuivalta. Tietyt sairaudet, ylipaino, vaihdevuodet, sekä sylkirauhasalueelle kohdistuvat leikkaukset tai kasvojen alueen sädehoito voivat aiheuttaa syljen vähenemistä ja suun kuivuutta. Se on myös monen lääkkeen mukanaan tuoma haittavaikutus – mitä useampaa lääkettä käyttää, sitä todennäköisemmin suu kärsii kuivuudesta.

Suuta kuivattavat sairaudet

Lukuisat sairaudet oireilevat syljen erityksen vähenemisenä. Suun kuivumista voivat aiheuttaa esimerkiksi reumatauteihin kuuluva Sjögrenin oireyhtymä, anoreksia, nivelreuma, fibromyalgia, verenpainetauti, Parkinsonin tauti, anemia, sylkirauhassairaudet, HIV, Alzheimer ja diabetes.

Suuta kuivattavat lääkkeet

Lääkkeistä esimerkiksi tietyt psyykenlääkkeet, verenpainelääkkeet, sydänlääkkeet, väsyttävät antihistamiinit, A-vitamiinista johdetut akne- ja psoriasislääkkeet, hengitettävät astmalääkkeet, tietyt matkapahoinvointilääkkeet, solusalpaajat ja kortikosteroidit saattavat aiheuttaa syljen vähenemistä ja kuivattaa suuta.

Kuiva suu ongelmien aiheuttajana

Suun kuivuus on jo sinänsä inhottava vaiva, joka voi oireilla mm. puhumisen tai nielemisen vaikeutumisena, aristavana suuna, haisevana hengityksenä tai alituisena janona.

Valitettavasti se voi tuoda mukanaan myös muita, vakavampia ongelmia suun alueella. Sylki suojaa, huuhtelee ja puhdistaa suuta sekä ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Jos syljen määrä vähenee kriittisesti, suu on suojaton ja altis monille lisävaivoille. Kuiva suu voi johtaa ientulehdukseen, parodontiittiin, hampaiden tavallista nopeampaan reikiintymiseen, suun limakalvojen tulehtumiseen, tai suun hiivatulehdukseen.

Miten kuivaa suuta hoidetaan?

Jos lääkkeet tai sairaus aiheuttavat suun kuivumista ja ongelmia hampaiden terveydessä, täytyy hyvään hygieniaan kiinnittää erityistä huomiota. Pese hampaat huolellisesti kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja puhdista hammasvälit päivittäin. Kuivasta suusta johtuvaa hampaiden reikiintymistä voi ehkäistä myös imeskelemällä lisäksi fluoritabletteja. Hammaslääkärissä kannattaa käydä säännöllisin ajoin, jotta hampaiden ongelmat huomataan ja voidaan hoitaa ajoissa.

Erityisen tärkeää kuivaa suuta hoidettaessa on riittävä veden juonti – aikuisen ihmisen tulisi juoda päivittäin vähintään 1,5–2 litraa vettä. Koska suun kuivuus altistaa hampaat jo valmiiksi reikiintymiselle ja eroosiolle, kannattaa virvoitusjuomia ja happamia mehuja vältellä. Vesi on paras janojuoma.

Syljen eritystä voi parantaa pureskelemalla ksylitolipurukumia tai -pastillia ruokailujen jälkeen ja syömällä ruokaa, joka vaatii kunnon pureskelua. Apteekista voi ostaa myös kuivalle suulle tarkoitettuja, syljen eritystä stimuloivia valmisteita.

Moni löytää helpotuksen myös oliiviöljystä, jolla voi kostuttaa suun limakalvoja esimerkiksi pienestä sumutepullosta suihkuttamalla tai levittämällä suoraan sormella suun sisäpinnoille. Oliiviöljy voitelee suuta tehokkaasti ja on apteekin tuotteita edullisempi vaihtoehto.

 

Yksilöllisempiä neuvoja ja apua suun kuivuuteen saat hammaslääkäriltäsi. Voit varata ajan helposti verkossa tai puhelimitse lähimmältä Hohde-klinikaltasi.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus