Hampaiden valkaisu 249 €! Lue lisää ja varaa aika>

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

Onko hampaiden valkaisusta jotain haittaa?

 

Moni haaveilee hampaiden valkaisusta, jolla tummentuneesta ja värjäytyneestä purukalustosta saadaan taas kirkas ja valkoinen. Usein hohtavan valkoista Hollywood-hymyä havitellessa tulee mieleen myös se suun terveyden kannalta tärkein kysymys: Onko tämä turvallista?

Suuhygienistin vastaanotolle hampaiden valkaisuun saapuvilla on usein sama huoli: ”Onko hampaiden valkaisusta jotain haittaa?” Ja kaikille kysyjille Helena vastaa, että ei, mutta valkaisun turvallisuudesta voi olla varma vain hammaslääkärin tai suuhygienistin osaavissa käsissä. Nykyään hampaiden valkaisuun on lukuisia keinoja ja tuotteita. Apteekkien ja kauppojen hyllyt pursuavat kotivalkaisutuotteita, joilla luvataan valkoinen hymy nopeasti ja helposti. Totuus kuitenkin on, että osaamattomissa käsissä nämä voivat aiheuttaa haittaa sekä hampaille että ikenille.

Suuhygienistin vastaanotolla hampaiden valkaisun tekee aina kokenut ja valkaisevat tuotteet tunteva ihminen. Ikenet ja paljastuneet hammaskaulat suojataan valkaisuaineelta, ja käytettävät aineet ovat tarkastettuja ja turvallisia. Hampaita ei myöskään koskaan ryhdytä valkaisemaan, jos hampaat, suun limakalvot ja ikenet eivät ole terveet. Valkaisun ehtona on siis aina suun tarkastus ja hoito ennen valkaisutoimenpiteisiin ryhtymistä.

Valkaisu voi johtaa oravanpyörään – sekä hyvään että pahaan

Joskus valkaisusta saattaa tulla tapa, silloin valkaisuun on helppo alkaa suhtautua epäterveesti. Liian usein ja liian lyhyin väliajoin valkaisu ei ole turvallista eikä kannattavaa. Usein puhutaan myös siitä, että hampaat tummentuvat entistä nopeammin, jos niitä valkaisee. Tämä ei ehkä niinkään ole totta, mutta tokihan hampaiden valkaisun jälkeen erilaiset ruoka-aineet ja juomat värjäävät hampaan pinnan helpommin. Heti valkaisun jälkeen onkin pidättäydyttävä esimerkiksi kahvista, tupakasta, mustikoista ja punaviinistä, sillä käsitelty kiille imee herkästi väriä.

Hampaiden valkaisulla voi olla myös suun terveyttä edistävä vaikutus. Ihminen, joka ei ole aikaisemmin ollut kiinnostunut hampaidensa puhtaudesta tai ulkonäöstä, voi valkaisun jälkeen muuttaa suhtautumistaan radikaalistikin. Kun peilistä näkyykin uusi, kirkas ja kauniin vaalea hammasrivistö, voi sen puhdistaminenkin tuntua tärkeämmältä.

Hampaiden valkaisu turvallisesti kotona

Vaikka itse ostettavia valkaisutuotteita ei voikaan turvallisesti suositella, voi hampaiden valkaisu kotona olla myös turvallista. Hammaslääkärin vastaanotolta saa halutessaan kotivalkaisupaketin, josta riittää keskimäärin 12 valkaisukertaan. Kotivalkaisupakettiin kuuluu hieman vastaanotolla käytettäviä hellemmät aineet, valkaisumuotti sekä tietysti se tärkein: ammattilaisen ohjeet turvallista valkaisua varten. Kotivalkaisunpaketin hinta on sama kuin yhden hoitokerran hinta vastaanotolla.

Valkaisun lopputulos ja toimenpiteen turvallisuus riippuvat henkilöstä

Kaikille valkaisu ei sovi. Jos hampaat ovat kovin paikattuja, ei valkaisusta välttämättä ole hyötyä, sillä toimenpide ei valkaise paikkoja. Toimenpidettä ei suositella tehtäväksi raskaana oleville, alaikäisille, eikä jos omat odotukset valkaisulle ovat epärealistiset tai -terveet. On asiantuntevan hammaslääkärin tai suuhygienistin käsissä päättää, voiko hampaita valkaista.

Valkaisun lopputulos on aina yksilöllinen, riippuen hammasluun alkuperäisestä väristä ja siitä, miten hammaskiille reagoi valkaisuaineeseen. Tästä johtuen kiinteitä lupauksia hampaiden väristä toimenpiteen jälkeen ei voi antaa. Aina valkaisu kuitenkin jonkun verran kirkastaa ja vaalentaa hammasrivistöä.

Miten hampaat valkaistaan

Vastaanotolla tehtävässä valkaisussa hampaan pinnat käsitellään vetyperoksidi- tai karbamidiproksidipohjaisella valkaisugeelillä luonnollisen kirkkaan valkaisun aikaansaamiseksi. Kotivalkaisua varten hampaillesi teetetään yksilölliset kotivalkaisulusikat eli kotivalkaisumuotit, ja saat mukaasi valkaisuaineen.

Joillakin hammaslääkäriasemilla tehdään myös laservalkaisuja. Laservalkaisu tehdään muuten samalla tavalla kuin tavallinen valkaisu vastaanotolla, mutta aineen levittämisen jälkeen vaikutusta tehostetaan laservalolla. Laservalon vaikutuksesta aine vaikuttaa nopeammin ja tehokkaammin, mutta ikävänä sivuvaikutuksena voi olla tavallista valkaisua runsaampi vihlominen.

Aina valkaisua ei välttämättä tarvita, vaan hampaista saadaan luonnollisen vaaleat ja kirkkaat soodapuhdistuksen avulla. Soodapuhdistus poistaa tehokkaasti värjäävien ruokien ja juomien hampaisiin jättämät tummentumat ja kellastumat. Jos hammasluu on luonnollisesti vaalea ja hampaiden värjäytyminen on vain pinnallista, on soodapuhdistus paras vaihtoehto.

Haluatko kirkkaat ja vaaleat hampaat?

Hampaiden valkaisu tehdään vain terveeseen ja tarkastettuun suuhun. Jos sinua mietityttää sopiiko valkaisu sinulle, varaa aika maksuttomaan valkaisukonsultaatioon suuhygienistillemme OmaHohteesta tai puhelimitse.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus