Kotivalkaisu nyt 274 €! Lue lisää ja varaa aika>

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

Nukutushammashoito

yöpolygrafia

 

Nukutushammashoito: Milloin se on tarpeen?

Hammashoidon tarve voi joskus olla niin haastavaa, että se vaatii nukutushammashoidon asiantuntevaa lähestymistapaa. Nukutushoito tulee kyseeseen erityisesti silloin, kun hoidettava toimenpide on pitkäkestoinen, laaja tai luonteeltaan hyvin vaativa. Se voi olla myös ratkaisu, kun potilaana on pieni lapsi tai yksilö, joka kärsii voimakkaasta hoitopelosta.

Mitä on sedaatio eli lääkerentoutus?

Sedaatiohoito on menetelmä, jossa potilaalle annetaan lääkettä, joka sekä rentouttaa että väsyttää. Lääke voidaan antaa suun kautta tabletteina tai suonensisäisesti. Suonensisäisesti annettu lääke syötetään yleensä ns. tipan kautta kämmenselkään tarvittavan annostuksen mukaan. Tavoitteena on vähentää potilaan ahdistusta ja minimoida epämiellyttävät tuntemukset.

Sedaatiohoidossa potilas on lievässä tokkurassa ja saattaa jopa torkahtaa toimenpiteen aikana, mutta hän on kuitenkin helposti herätettävissä tarvittaessa. Tämä hoitomuoto auttaa myös tehokkaasti hillitsemään yökkimisrefleksiä. Vaikka potilas on periaatteessa hereillä toimenpiteen aikana, hän saattaa menettää ajantajunsa eikä välttämättä muista toimenpiteen yksityiskohtia. Lääkkeet ovat lyhytvaikutteisia, joten potilas voidaan yleensä kotiuttaa nopeasti saattajan seurassa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että autolla ajaminen on kiellettyä seuraavaan aamuun asti.

Yleisanestesia eli täydellinen nukutushoito

Yleisanestesiaa käytetään, kun potilas on nukutettava samalla tavalla kuin kirurgista leikkausta varten. Tässä hoitomuodossa käytetään useita erilaisia lääkkeitä samanaikaisesti, ja potilaan hengitystä tuetaan hengityskoneella. Tämän vuoksi potilaalle asetetaan nukkumisen aikana hengitysputki nieluun, mutta se poistetaan ennen heräämistä. Verenkierto- ja hengityselimistön toimintaa valvotaan tarkasti nukutuksen aikana ja sen jälkeen asianmukaisilla laitteilla.

Toipuminen yleisanestesiasta on yleensä hitaampaa kuin sedaatiosta, mutta potilas voi yleensä palata kotiin 1–2 tunnin kuluttua toimenpiteestä saattajan seurassa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että autolla ajo on sallittua vasta 24 tunnin kuluttua yleisanestesiasta.

Jos harkitset nukutushammashoitoa, voit varata ajan hammaslääkäriltäsi OmaHohteesta ja keskustella vastaanotolla mahdollisuuksista ja hoitovaihtoehdoista, mukaan lukien nukutushammashoidon. Potilasturvallisuus ja mukava hoitokokemus ovat aina etusijalla hammashoidossa.

 

Lue lisää nukutushammashoidosta.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus