Hampaiden valkaisu 249 €! Lue lisää ja varaa aika>

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

Mitä tapahtuu hammaslääkärin välinehuollossa?

Kun hammaslääkäri on suorittanut hoitonsa ja potilas poistuu hammaslääkäriasemalta, alkaa käytettyjen välineiden puhdistus- ja huoltomenettely. Instrumentit ja hoitotarvikkeet läpikäyvät tarkan huoltokulun, joka sisältää välineiden puhdistuksen, desinfioinnin, kuivatuksen, tarkastuksen, pakkaamisen ja steriloinnin. Tämä huoltoprosessi on olennainen osa laadukasta hammashoitoa.

Välinehuollolla on keskeinen rooli hammaslääkäriaseman päivittäisessä toiminnassa, ja välinehuoltajalla on yhteinen vastuu potilaiden turvallisuudesta hammaslääkärin ja hoitohenkilökunnan kanssa. Välinehuollon korostettava aseptiikkaa ja käsien hygieniaa. Likaisilla käsillä ei saa koskea puhdistettuihin välineisiin ja välihuollon laitteisiin, ja päivittäinen käsien ja pintojen desinfiointi on olennainen osa välinehuoltajan työpäivää.

Välinehuollon vaiheet voidaan jakaa seuraavasti:

1. Esityö ja lajittelu:
Hammashoitaja toimittaa käytetyt välineet välinehuoltoon, jossa välinehuoltaja ottaa ne vastaan. Välineet luokitellaan eri puhdistusmenetelmien mukaisesti, kuten poranterät, juurihoitoneulat ja ultraäänikärjet vaativat erillisen puhdistusmenetelmän muihin välineisiin verrattuna. Tarvittaessa instrumentit esipuhdistetaan ja huuhdellaan.

2. Pesu ja desinfiointi:
Poranterät, juurihoitoneulat ja ultraäänikärjet desinfioidaan ultraäänilaitteella. Laitteeseen lisätään pesuainetta ja kuppi, jossa välineet ovat yhdessä desinfiointiaineen kanssa. Laite desinfioi välineet ultraäänen avulla irrottamalla likaa. Tämän jälkeen terät ja neulat huuhdellaan juoksevalla vedellä ja asetetaan odottamaan seuraavaa vaihetta. Muut välineet desinfioidaan pesukoneessa, joka suorittaa kylmävesihuuhtelun, pesun, kuumavesihuuhtelun ja lopulta desinfioinnin 91 asteen höyryllä puolessa tunnissa. On erittäin tärkeää, että pesulaitteisiin ja desinfioituihin instrumentteihin kosketaan vain puhtailla, desinfioiduilla käsillä tai käsineillä, jotta mikrobit eivät pääse välineisiin ja puhdistusketju säilyy katkeamattomana.

3. Kuivaus:
Yleisesti ottaen hammaslääkärin instrumentit kuivataan paineilman, pyyhkeen, kuivauskaapin tai pesukoneen kuivausohjelman avulla. Koska yksikin vesipisara voi vaarantaa koko prosessin, on äärimmäisen tärkeää saavuttaa tehokas kuivaustulos.

4. Tarkastus ja pakkaus:
Kuivatut välineet tarkastetaan mahdollisten jäämien varalta ja niiden toimivuuden varmistamiseksi. Tarkastuksen jälkeen steriiliksi tarkoitetut välineet pakataan asianmukaisesti, kun taas steriloinnin vaatimat välineet asetetaan pakkaamattomina odottamaan sterilointia. Pakkauksessa on erityisen tärkeää varmistaa tiivis ja turvallinen sulkeutuminen, ja pussit suljetaan saumurilla, jonka toimivuus testataan joka aamu ennen työpäivän alkua.

5. Sterilointi:
Steriloinnin tarkoituksena on tuhota kaikki elinkelpoiset mikrobit ja itiöt välineistä. Steriilin ja steriloidun välineen ero liittyy niiden pakkaukseen: pakatut välineet ovat täysin steriilejä paketin avaamiseen asti. Kaikki välineet, jotka saattavat joutua kosketuksiin potilaan limakalvojen kanssa toimenpiteen aikana, on pakattava ja sterilointi on suoritettava. Sterilointi tapahtuu höyryautoklaavissa, jossa esityhjiö poistaa ilman kammiosta ja välinepakkauksista. Tämän jälkeen laite steriloi välineet 134 asteen lämpötilassa ja kuivaa steriloidut välineet.

6. Tarkastus:
Lopuksi tarkastetaan, että pussit ja välineet ovat ehjiä ja täysin kuivia ennen niiden käyttöönottoa.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus