Hampaiden valkaisu 249 €! Lue lisää ja varaa aika>

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

10 hyvää syytä lopettaa tupakointi

10 hyvää suunterveydellistä syytä lopettaa tupakointi

Tupakoinnin lopettamiselle on monta syytä, joista suunterveys on vain yksi. Jos kaipaat lisämuistutusta tupakoinnin aiheuttamista ongelmista ja uutta intoa päästä eroon riippuvuudestasi, lue alta lisää tupakan aiheuttamista hammasongelmista.

1. Pahanhajuinen hengitys

Inhottavan hajuinen, tunkkainen hengitys on kiusallinen vaiva, joka pahimmillaan ehkäisee mukavia sosiaalisia tilanteita ja tekee muille vierelläsi olemisesta epämiellyttävää. Jos tupakointi on säännöllistä ja runsasta, pahaa hajua ei voi suuta raikastavilla tuotteilla enää eliminoida. Mitä enemmän poltat, sitä pahemmalle henkesi haisee. Tupakanhajuinen henki myös maistuu pahalta, sekä omassa että kumppanisi suussa.

2. Värjäytymät

Ei kestä kovinkaan kauaa, että tupakointi alkaa värjätä hampaita. Kun poltat, savu ja sen sisältämät kemikaalit jättävät jäämiä hampaidesi pinnoille ja aiheuttavat epämiellyttävät näköisiä kellastumia ja värjäytymiä. Myös ikenet voivat pysyvästi värjäytyä tupakan vaikutuksesta.

3. Plakin kertyminen ja hammaskivi

Paras tapa välttää plakin ja hammaskiven muodostumista on tietenkin puhdistaa hampaat säännöllisesti, mutta tupakoivan suussa plakkia ja hammaskiveä ilmenee tavallista enemmän. Harjaamalla pääsee pitkälle, mutta tupakoinnin lopettamisella voi olla suuri vaikutus hammaskiven kertymiseen ja hampaiden puhtaanapidon helppouteen.

4. Ientulehdus

Tupakointi vaikuttaa verisuonien toimintaan: ikenien verenvuoto vähenee eikä ien vuoda helposti. Tämän takia ientulehdus jää pitkäksi aikaa huomaamatta ja hoitamatta, sillä sen ensioiretta eli verenvuotoa ei tajuta ajoissa. Jos ientulehdus pääsee etenemään tarpeeksi pitkälle, voi seuraava vaiva olla parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus. Parodontiitti on vakava vaiva, joka voi pahimmillaan johtaa hampaan menettämiseen.

5. Hidastunut paraneminen

Suun alueen leikkaushoidon, kuten viisaudenhampaan poiston, jälkeen suu ja sen limakalvot tarvitsevat aikaa parantua rauhassa. Tupakoidessa leikkausalueelle pääsee vaarallisia aineita, jotka voivat tulehduttaa haavan. Polttaessa tulee myös imettyä voimakkaasti, jolloin suuhun muodostuu leikkauskohdassa helposti verenvuotoa aiheuttava alipaine.

6. Ikenien vetäytyminen

Tupakointi johtaa ikenien ärsyyntymiseen ja siten vetäytymiseen. Vetäytyneet ikenet eivät ole pelkästään epäviehättävät, vaan aiheuttavat myös terveydellisiä ongelmia. Kun ien vetäytyy, se paljastaa hammaskaulan sekä ientaskut kariekselle ja tulehduksille.

7. Sylkirauhasten tulehdukset

Suussa on kolme sylkirauhasparia, korvien edessä ja suun pohjalla, jotka voivat tulehtuessaan turvota ja aiheuttaa kipua. Sylkirauhasinfektiot voivat johtua mm. nestehukasta, sylkikivistä, lääkkeistä tai vastustuskyvyn alenemisesta. Myös tupakointi voi lisätä sylkirauhasten tulehduksen riskiä.

8. Luuvauriot

Kuten muutkin hampaita tuhoavat aineet, myös tupakka voi pahimmillaan aiheuttaa vaivoja, jotka tarpeeksi pitkälle edetessään vaikuttavat myös leukojen luustoon. Jos tulehdus pääsee leukaluuhun asti, voi lopputuloksena olla osan leukaluun menetys.

9. Leukoplakia

Leukoplakia on tavallisimmin tupakoitsijoiden limakalvoilla esiintyvä valkoinen läiskäinen muutos. Läiskät tuntuvat suussa paksummilta ja karheammilta kuin normaali, terve limakalvo. Epämukavuus ei kuitenkaan ole ainoa leukoplakian seuraus: leukoplakia voi myös muuntua pahanlaatuiseksi kasvaimeksi.

10. Suusyöpä

Tupakointi on yksi suun alueen syöpien suurimmista riskitekijöistä, ja yhteiskäytössä alkoholin kanssa se lisää riskiä sairastua suusyöpään moninkertaisesti.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus